Erilaisia kestovaippamalleja

Kestovaippojen maailma voi olla aluksi hyvinkin sekava. Erilaisia liikkuvia osia tuntuu olevan miljoona ja jo pelkästään niiden nimien oppiminen on haastavaa. Saati se mihin kaikkea käytetään ja minkä kanssa. Käydäänpä läpi muutamia yleisimmin käytettyjä malleja.

AIO kestovaippa eli all in one kestovaippa

https://wauzi.fi/tuote-osasto/kestovaipat-ja-tarvikkeet/aio-vaipat/

AIO on helppo käyttöinen kestovaippa, jossa on kaikki tarvittava valmiina.

Elf all in one kestovaippa
Hyvin imukykyinen ja nopeasti kuivuva aio vaippa.

Tässä kestovaipassa on kosteuden pitävä ulkopinta ja sen sisällä imuosa. Eli aivan vastaavasti kuin kertakäyttöisissä vaipoissa. Erilaiset AIO kestovaipat voivat sisällöltään näyttää erilaisilta ja niiden imuteho voi vaihdella, mutta toiminta on aina samanlainen. Tämä kestovaippa toimii siis sellaisenaan, eikä tarvitse toimiakseen muita osia.

Taskuvaippa

https://wauzi.fi/tuote-osasto/kestovaipat-ja-tarvikkeet/taskuvaipat/

Taskuvaippa on eniten käytetty kestovaippa malli perheiden keskuudessa. Monet aloittavat vaipatuksen AIO kestovaipoilla, mutta siirtyvät usein käyttämään myös taskuvaippoja. Usein AIO kestovaipat tarvitsevat tehokkaampia imuja mitä niissä on jo valmiina. Siksi niihin joutuukin usein lisäämään imua. Lisäksi kuivumisaika on AIO kestovaipoissa pitkä, vaikka sekin on kehittynyt ajan saatossa parempaan suuntaan.

Taskuvaippa koostuu ulkokankaasta, joka on kosteuden pitävä sekä sisäkankaasta, jotka yhdessä muodostavat vaippaan taskun. Ne ovat ommeltu kiinni toisiinsa siten, että johonkin kohtaan kestovaippaan jää aukko eli tasku. Usein kestovaipan eteen tai taakse. Taskuun laitetaan imevää materiaalia, jolloin kestovaipasta tulee toimiva.

Kuorivaippa

https://wauzi.fi/tuote-osasto/kestovaipat-ja-tarvikkeet/kuorivaipat/

Kuorivaippa on kestovaippa jossa on pelkästään kosteuden pitävä ulkokangas. Siinä ei ole imevää materiaalia, eikä se siksi toimi sellaisenaan. Vähän kuin sadetakki kylmällä ilmalla. Se pitää kyllä vettä, mutta ei pidä kroppaa lämpimänä. Kuorivaipan kanssa tarvitaan aina jotain imevää materiaalia lisänä. Esimerkiksi sisävaippa, prefold, harso tai erilaisia lisäimuja.

PUL-bloomersit Little rhino
Kuorivaippa, mikä on supre mukava päällä ja helppo pukea jalkaan

Kuorivaippaa ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta sen sisällä oleva imevä materiaali pitää. Kuorivaippa pestään vain silloin, kun siihen osuu kakka tai se alkaa tuoksua epämiellyttävälle ja on selkeästi likainen.

Erilaisia kuorivaippoja saa vuotosuojilla, ilman vuotosuojia, kanttinauhallisena, bloomersien näköisinä housun mallisina tai villakuoria. Kaikkien toimintamalli on kuitenkin sama.

Villahousut ja villavaippa

https://wauzi.fi/tuote-osasto/kestovaipat-ja-tarvikkeet/kuorivaipat/

Villa on loistava kestovaippa materiaali. Se toimii kestovaipan uloimpana kerroksena, mikä ei päästä kosteutta läpi. Lanoliini tekee villasta kosteutta hylkivän materiaalin. Villa hengittää, on antibakteerinen, kesällä viileä ja talvella lämmin ja mikä parasta, se puhdistuu itsestään ja muuttaa virtsan vedeksi. Villavaippaa ei tarvitse pestä käyttöjen välissä vaan pelkkä tuuletus ja kuivaus riittää. Vain kakan osuessa siihen se täytyy pestä.

Villavaipalle täytyy tehdä lanoliinitus aina välillä, jotta sen säilyy vettä hylkivänä.

Sisävaippa/ sisätäyttövaippa

https://wauzi.fi/tuote-osasto/kestovaipat-ja-tarvikkeet/sisavaipat-kestovaippa/

Sisävaippa tarvitsee toimiakseen kosteuden pitävän ulomman kerroksen eli jonkinlaisen kuorivaipan. Sisävaipan edut ovat sen laaja pintainen imuosa. Koko kestovaippa on imevää materiaalia, myös sen sivut. Tämä vähentää varsinkin nukkuessa ohivuotoja. Usein öisin ja päiväunilla käytetään sisävaippoja juuri tästä syystä.

Sisävaippa tarvitsee toimiakseen kosteuden pitävän ulomman kerroksen eli jonkinlaisen kuorivaipan. Sisävaipan edut ovat sen laaja pintainen imuosa. Koko kestovaippa on imevää materiaalia, myös sen sivut. Tämä vähentää varsinkin nukkuessa ohivuotoja. Usein öisin ja päiväunilla käytetään sisävaippoja juuri tästä syystä.

Sisävaippaan on ommeltu kiinni useita kerroksia imevää kangasta. Siksi se kuivuu pitkään ja sitä pestessä täytyy huomioida, että se huuhtoutuu hyvin.

Sisätäyttövaippa taas on kuin taskuvaippa, jonne laitetaan imut taskuun. Tällöin voi itse määritellä kestovaipan imukyvyn. Sisätäyttövaippaan ei ole aina ommeltu imukangasta sisään valmiiksi. Se huuhtoutuu siksi paremmin pesussa ja kuivuu nopeasti.

Myös sisätäyttövaippa tarvitsee jonkin kuorivaipan tai villavaipan päälleen toimiakseen.

Sisävaippaan ja sisätayttövaippaan on voitu ommella lisäimuläppä kiinni tai siinä voi olla nepit joilla lisäimun saa kiinnitettyä sisävaippaan vähän kuin AI2 kestovaipassa.

Molemmat vaihtoehdot ovat suosittuja pienten vauvojen kestovaipatuksessa sekä isommilla lapsilla nukkumisen aikana.

Harsovaippa

https://wauzi.fi/tuote/valkaisematon-harsovaippa-puppi/

Harsovaippoja on käytetty pitkään ja ovat käytössä vielä tänäkin päivänä. Harsovaipat ovat edullinen ja yksinkertainen tapa kestoilla. Niiden imuteho on hyvä, ne hengittävät ja kuivuvat todella nopeasti. Harsovaippa tarvitsee aina jonkin kosteutta pitävän kuorivaipan tai villavaipan päälleen toimiakseen.

Pukiessa harsovaippaa on kätevää, että sen voi kiinnittää Näpsyllä tai turvahakaneulalla. Jos ei sellaisia löydy niin teippi on myös hyvä apuväline.

AI2 eli all on two kestovaippa

AI2 kestovaippa on lähes kuin AIO kestovaippa. Myös siinä on uloimpana kankaana kosteuttapitävä materiaali. Sisäpuolella on kuitenkin nepeillä tai tarroilla irroitettava lisäimu, eikä kiinni ommeltu imu niin kuin AIO kestovaipassa. Tämä nopeuttaa vaipan kuivumista. Myös AI2 kestovaippaan on ommeltu imukerroksia sisälle kestovaippaan niin kuin AIO kestovaipassa.

SIO eli snap in one kestovaippa

https://wauzi.fi/tuote/elinfant-taskuvaippa/

SIO kestovaipassa on uloimpana materiaalina kosteutta pitävä kangas ja sisäpuolella nepit, joihin imun saa kiinnitettyä. Kestovaippa toimii imuja vaihtamalla, eikä itse kestovaippaa tarvitse aina pestä. SIO kestovaippa on siis kuin kuorivaippa, johon kiinnitetään imut neppien avulla. Kestovaippa on yksinkertainen käyttää ja pyykkiä kertyy pelkästään imuista. Joten tämä kestovaippa on hyvä vaihtoehto pyykin määrää kauhisteleville.

Soita 000 000 0000