Search
Close this search box.

Kestovaipat mukana lomalla

  Jokainen kestoilee omalla tavallaan ja käyttää sellaisia kestovaippoja joista pitää. Tässä onkin siis vain minun ehdotus miten toimia. Kannattaakin muokata vinkit soveltaen ne itselle sopiviksi. 

 Ensiksikin, ota mukaan kestovaippoja tarpeeksi. Kahden-kolmen päivän ajaksi ainakin. Näin sinun ei tarvitse välttämättä pyykätä joka päivä. Tai parhaassa tapauksessa saat vietyä likaiset kestovaipat kotiin pesuun. Ota mukaan myös hoitoliinoja. Niiden avulla saa ulosteen siirrettyä suurimmaksi osaksi suoraan roskikseen tai vessanpyttyyn, ja kestovaippa pysyy tahrattomampana. 

Ota mukaasi kannellinen sanko tai iso vetoketjullinen Pul-pussi missä säilöt likaisia vaippoja. Pidä likaiset vaipat poissa ulkoa, että eläimet eivät kiinnostuisi niistä. Parhaiten peseytyy taskuvaipat, kuoret ja taittoimut ja harsot sekä muut ohuet imut. Jätä sisävaipat ja aio vaipat suosiolla kotiin. Villahousut ovat myös oikein toimivat reissussa. Jos peset vaippoja käsin niin valitse mukaasi sellainen pesuaine, mikä ei aiheuta haittoja vesistöille esim. pesupähkinöillä, sappisaippualla, Planet Pyre pesuaineella tai Marseille saippualla. Saippua ei yleensä ole kovin hyvä pesuaine kestovaipoille, mutta ei ne loman aikana pesuissa piloille mene. Ja jos sisäkangas tukkeutuukin niin voit aina aukaista sen tiskiaineella, kun pääset kotiin. Muutenkin kotona on hyvä tehdä keittopesu eli 90 asteen pesu kestovaipoille loman jälkeen. Esipese vaipat huuhtomalla niitä käytön jälkeen jos mahdollista. Näin lika irtoaa helpommin varsinaisessa pesussa, ja kestovaipat ovat valmiiksi puhtaampia jolloin pesuvesi ei likastu niin nopeasti. Esipese kylmällä vedellä huuhtelemalla. Irrota imut vaipasta ja laita likasäilytykseen. Kun aloitat varsinaisen pesun kestovaipoille niin laita sankoon tai pesuvatiin kuumaa vettä. Annostele pesuaine veteen ja laita kaikki kestovaipat sekä imut pesuun. Voit pyöritellä pyykkiä pitkällä kepillä pesuvedessä. Ja lopuksi hieroa likaisia kohtia erikseen käsin, jotta lika irtoaa. Rutista vaipat mahdollisimman kuiviksi, vaihda pesuvesi puhtaaseen huuhteluveteen. Huuhteluveden tulee olla hyvin lämmintä tai suorastaan kuumaa, kuitenkin sellaista, että pystyt pesemään vaipat. Laita vaipat huuhteluveteen ja pyöritä taas kepillä niitä. Kuin keittelisit soppaa. Puristele vesi pois vaipoista ja vaihda huuhteluvesi puhtaaseen. Toista huuhtelu pari kolme kertaa niin, että pesuaine irtoaa vaipoista. Rutista vaipat aina kuiviksi ennen kuin vaihdat huuhteluveden. Ripusta lopuksi kestovaipat ja imut pyykkinarulle. Ja anna auringon desinfioida ja poistaa tahrat kestovaipoista.

 Muista vielä, että lomalla voi myös osakestoilla ja käyttää kestovaippoja vain osittain ja kertakäyttöisiä vaippoja joko koko ajan tai kestovaippojen rinnalla. Jos kestovaippojen peseminen on haasteellista niin älä käytä niitä tai sitten käytä vain muutama päivässä tai muutamana päivänä.

Helpoimmalla pääset, kuorivaipoilla sekä taittoimuilla. Kuorivaippaa voi käyttää useaan kertaan ja sinne sisään mahtuu imuja juuri niin paljon kuin tarvitset. Lisäksi tähän kertakäyttöiset hoitoliinat ja ne kertakäyttövaipat. Voit tehdä vaikka niin, että käytät ensimmäiset päivät kertisvaippoja ja loman viimeiset päivät kestovaippoja, jolloin saat ne kotiin pesuun. Kannattaakin pohtia mikä tapa sopii parhaiten sinulle. Ja kokemus tuo viisautta. Kokeilemalla oppii jne. Ollaan kuitenkin lomalla ja nautitaan siitä!

Soita 000 000 0000